AMSTERDAM - De luchtvaart weet nog niet te profiteren van de fors gedaalde olieprijs. De sector bereidt zich voor op grote verliezen over het vierde kwartaal, zo blijkt uit een persbericht van de internationale luchtvaartassociatie IATA.

Het vrachtvervoer blijkt in november met 13,5 procent gekelderd te zijn, terwijl het passagiersvervoer met 4,6 procent afgenomen is. Het betreft de grootste daling sinds de maanden na de aanslagen in New York van 11 september 2001.

"De duikeling van internationaal vrachtvervoer is schokkend", stelt IATA-topman Giovanni Bisignani in een toelichting. "Aangezien luchtvervoer 35 procent van de internationaal verhandelde goederen voor zijn rekening neemt, laat dit cijfer duidelijk zien hoe snel de wereldhandel achteruitgaat en hoe hard de economische vertraging om zich heen grijpt."

Passagiers
Het passagiersvervoer laat met een daling van 4,6 procent eveneens een behoorlijke teruggang zien ten opzichte van voorgaande maanden. In oktober lieten de passagiers een min van 1,3 procent zien, in september nam hun aantal met 2,9 procent af.

In september liet de luchtvaartassociatie al weten de toekomst somber in te zien en dieprode cijfers te verwachten voor zowel 2008 als volgend jaar. Toen noemde de IATA 'de giftige combinatie' van de hoge olieprijs en een afzwakkende vraag als oorzaken. In oktober is de passagierscapaciteit teruggeschroefd.

"De gedaalde olieprijs wordt in effect overtroffen door de afnemende vraag, terwijl de verlaging van de capaciteit niet voldoet. De luchtvaartindustrie is weer terug op de intensive care", aldus Bisignani.