AMSTERDAM - "Het kijken in een kristallen bol is een gevaarlijk beroep in goede tijden en dit jaar meer dan ooit." Dit schreef Alan Brown, het hoofd investeringen van de Britse vermogensbeheerder Schroders deze week in zijn vooruitblik op het beursjaar 2009.

Brown is niet de enige beurskenner die voorzichtig is geworden met uitspraken over de toekomst. Het jaar 2008 is op de beurs rampzalig verlopen en heeft bijna elke voorspelling gelogenstraft.

De AEX, de hoofdindex op de beurs in Amsterdam, werd ruim gehalveerd. Een jaar geleden sloot de index op 515,77 punten. Met nog iets meer dan een halve dag van het handelsjaar te gaan, staat de graadmeter rond de 244 punten.

Goedkoop
Toch kijken de meeste analisten en handelaren met een schuin oog omhoog. De enorme verliezen betekenen dat aandelen relatief goedkoop zijn. De verhoudingen tussen de koersen en de bedrijfswinsten staan op niveaus die sinds begin jaren tachtig niet meer zijn vertoond. Als de dividenduitkeringen van bedrijven op peil blijven, kunnen beleggers, zelfs als de koersen niet stijgen, een redelijk rendement op hun investeringen halen.

De crisis heeft zich nog niet in haar volle omvang laten gelden in de bedrijfswinsten, maar veel kenners zijn ervan overtuigd dat stevige dalingen al zijn ingeprijsd. "Feit is dat er momenteel dermate veel risico en winstdaling in de koersen van aandelen is verdisconteerd, dat wij van mening zijn dat het dieptepunt nabij is", schrijven de bankiers van Theodoor Gilissen in hun vooruitblik.

Ultiem
Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer is voorzichtig. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat de beurzen de eerste weken van het jaar een duikvlucht zullen maken. "Het is natuurlijk ultiem zwak dat we met de AEX nog maar 20 punten boven de bodem van dit jaar staan. Er is nog ontzettend veel onzekerheid."

Koenders denkt dat er een einde moet komen aan de huizenprijsdaling in de Verenigde Staten voordat de beurzen echt hun weg omhoog kunnen zoeken. "Als daar een bodem in is, kunnen we op basis daarvan verder bouwen."

Rust
Brown van Schroders richt zich op enkele andere indicatoren die erop wijzen dat de rust op de financiële markten terugkeert. Banken moeten elkaar weer geld gaan uitlenen. Verder moeten consumenten het geld dat overheden in de economie pompen met stimuleringsplannen niet sparen, maar uitgeven.

"Als die indicatoren de goede kant op beginnen te gaan, is dat waarschijnlijk een teken van het begin van het eind van deze crisis. Dat zou het startsignaal kunnen zijn voor het herstel van risicovollere investeringen zoals leningen, aandelen en vastgoed. Laten we hopen dat we niet hoeven te wachten tot 2010."