AMSTERDAM - Ongeveer 17.000 gedupeerde klanten van de omgevallen IJslandse spaarbank Icesave hebben nog geen beroep gedaan op de garantieregeling van De Nederlandsche Bank (DNB). Nog eens 5500 mensen hebben hun aanvraag nog niet per post ingediend en bij 3500 spaarders ontbreken gegevens op het formulier.

Dat heeft een woordvoerder van DNB dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van die strekking in het AD. De groep mensen, 12 procent van alle Icesave-spaarders, heeft recht op ongeveer 70 miljoen euro.

Ruim 118.000 spaarders die zich wel hadden gemeld, hebben inmiddels hun geld teruggekregen tot een maximum van 100.000 euro per rekening.

Vergoedingen
In totaal heeft DNB tot dusver 1,53 miljard euro aan schadevergoeding uitgekeerd. De centrale bank ging uit van een totale schadepost van 1,6 miljard euro.

DNB begint in januari met een bezemactie om de spaarders te bereiken die nog niets van zich hebben laten horen of een onvolledige aanvraag hebben ingediend. "We willen zeker weten dat iedereen die een beroep op ons wil doen, dat voor 16 maart doet", aldus de zegsman. Na die datum neemt DNB geen aanvragen meer in behandeling.