NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag met verlies gesloten. De handelsvolumes waren klein, waardoor fondsen die in de touwen lagen, extra klappen kregen.

Dow Chemical was met een koersval van bijna 20 procent een van de belangrijkste verliezers. Het chemiebedrijf verloor onverwacht een belangrijk contract in Koeweit.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 8483,93 punten. De S&P 500 verloor ook 0,4 procent tot 869,42 punten. De Nasdaq-index zakte forser, met 1,3 procent tot 1510,32 punten, onder meer door dalingen van grote technologiebedrijven als Microsoft en Research in Motion, de maker van de Blackberry.

Rally
Op Wall Street drong het besef door dat er geen eindejaarsrally meer inzit. "Iedereen wil dat dit jaar voorbij is", zei een beursanalist. De verwachting is dat de handel de komende dagen ook dun blijft. Beleggers hopen dat de aanstaande president Barack Obama de economie met een stimuleringsprogramma weer op het juiste spoor krijgt.

Dow Chemical had een zware dag. Het chemieconcern zag zondag plotseling een plan voor de vorming van een petrochemisch bedrijf met Koeweit in duigen vallen. Dow loopt waarschijnlijk 7,5 miljard dollar aan inkomsten mis en kan daardoor mogelijk de overname van rivaal Rohm & Haas (15,3 miljard dollar) niet meer betalen. Dow zakte bijna 20 procent in koers, Rohm & Haas maakte een duikeling van 16 procent.

Disney
In de Dow-Jonesindex behoorde Walt Disney met een daling van 3,2 procent tot de grootste verliezers. Dit kwam door een bericht dat het bioscoopbezoek dit jaar in de Verenigde Staten met ongeveer 5 procent is afgenomen. Goede omzetten in het kerstweekeinde konden geen tegenwicht geven. Ook concurrent Viacom, eigenaar van Paramount, moest in koers terug (0,4 procent).

Nagenoeg alle Dow-fondsen verloren terrein. Chevron en Exxon Mobil stegen respectievelijk 1,7 en 1,1 procent, dankzij een hogere olieprijs. Een vat lichte olie (van 159 liter) noteerde in de Amerikaanse handel meer dan 6 procent hoger op 40,20 dollar, vooral door de Israëlische acties in de Gazastrook. Spanningen in het Midden-Oosten zorgen meestal voor een hogere olieprijs, omdat wordt gevreesd voor minder toevoer van olie naar het Westen.

In de New Yorkse valutahandel belandde de euro weer onder de 1,40 dollar. Bij het sluiten van de markt werd 1,3975 dollar betaald tegen 1,4230 eerder op de dag in Europa. Vrijdag ging de munteenheid in New York nog 1,4060 dollar van de hand.