AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten. In het laatste handelsuur speelden lagere aandelenkoersen op Wall Street en een dalende olieprijs de handel parten en verdwenen de eerdere winsten van de borden. Met de jaarwisseling voor de boeg was de handel flinterdun.

De toonaangevende index op het Damrak, de AEX, sloot met een verlies van 1,09 punten (0,5 procent) op 240,81 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 301,04 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs klommen 0,5 tot 2,4 procent.

Aanvankelijk bood een stijgende olieprijs de handel steun. Ruwe olie werd onder invloed van het conflict in de Gazastrook ruim 8 procent duurder, waardoor Shell en toeleveranciers als SBM Offshore en Fugro kwamen bovendrijven in de AEX. Maar de prijsstijgingen smolten in de middaghandel weg, en daarmee ook de koerswinsten van oliegerelateerde fondsen.

Vastgoedbranche
De financiële sector kreeg flinke tikken, evenals de vastgoedbranche. Aegon en Fortis verloren rond de 5 procent. De vastgoedfondsen Corio en Wereldhave moesten respectievelijk 8,4 en 5,7 procent inleveren, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor was.

Onder de winnaars onder de hoofdfondsen waren AkzoNobel en DSM, met winsten van 3,9 en 3,5 procent. De chemiebedrijven zagen hun Amerikaanse concurrent Dow Chemical een grote deal met de Koeweitse regering mislopen. Dat zou de overname door Dow Chemical van branchegenoot Rohm & Haas in gevaar brengen.

De euro noteerde aan het einde van de handel een koers van 1,4230 dollar. Bij het scheiden van de markt op kerstavond was de Europese munt nog 1,4005 dollar waard.