AMSTERDAM - Het jaar 2008 gaat de boeken in als het slechtste jaar op de effectenbeurs in Amsterdam ooit. De gemiddelde Nederlandse aandelenbelegger zag ruim de helft van zijn belegde kapitaal in rook opgaan.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX-index, heeft kort voor het einde van het jaar 53 procent verloren. De AEX begon in januari op een stand van 515,77 punten en staat nu rond de 244 punten.

Van meet af aan domineerde het zich opeenstapelende negatieve nieuws over de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt, de financiële crisis en een naderende economische recessie de beurshandel. Het vertrouwen onder beleggers raakte volledig zoek.

Drama
"Een vreselijk jaar. Aandelen, vastgoed, bedrijfsobligaties, het was allemaal drama", aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot. Volgens een andere handelaar was het een "financiële oorlog" op de beurs zonder winnaars. Alleen beleggers in staatsobligaties en spaarders zagen hun geld het afgelopen jaar enigszins renderen.

Aandelenmarkten lopen historisch gezien vaak minimaal zes maanden vooruit op wat er met de economie staat te gebeuren. Zo ook dit maal. "De beurs heeft gelijk gekregen. We hielden er rekening mee dat het minder zou gaan, maar dat het zoveel slechter zou gaan, had ik niet verwacht", aldus Van der Stee.

Hoewel de aandelenkoersen het afgelopen jaar over de gehele linie onderuit gingen, zaten vooral de financiële fondsen in de hoek waar de klappen vielen. "We hadden vrij veel zwaarwegende financials in de AEX. Die zijn door de kredietcrisis volledig door het ijs gezakt", aldus analist Van der Stee.

Fortis
Fortis spande de kroon. Van de aandelenkoers van de bankverzekeraar, die begin oktober volledig werd ontmanteld na ingrijpen van de overheden van België, Nederland en Luxemburg, bleef vrijwel niets over. Fortis kwam in de problemen als gevolg van de veel te dure overname van delen van ABN Amro in combinatie met de uitgebroken financiële crisis.

Ook beleggers in ING en Aegon waren de klos. De waarde van deze aandelen daalde met maar liefst 73 en 62 procent. "Door de vrees voor recessie en de kredietcrisis hebben deze fondsen enorme klappen opgelopen", aldus Van der Stee. Het vertrouwen in TomTom, maker van navigatiesystemen, was ook volledig zoek. Het aandeel verloor meer dan 90 procent.

Geen enkel AEX-fonds wist te ontsnappen aan de malaise dit jaar. Van alle hoofdfondsen wisten telecombedrijf KPN en supermarktconcern Ahold de schade het meest te beperken. Deze fondsen werden respectievelijk 17 en 7 procent minder waard.