TERNEUZEN - De Nederlandse vestiging van het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft opnieuw te maken met tegenslag.

Doordat de vorming van een grote gezamenlijke onderneming van het concern met een petrochemiebedrijf uit Koeweit niet doorgaat, is de toekomst van zo'n driehonderd banen in Terneuzen onzeker geworden.

Dow Chemical werd zondag plotseling geconfronteerd met een annulering van het contract door de Koeweitse overheid. Samen zouden beide partijen een bedrijf voor basischemicaliën beginnen: K-Dow Petrochemicals. De overeenkomst stuitte op verzet van Koeweitse politici, omdat er bij het afsluiten van het contract te weinig rekening was gehouden met de neergang van de economie.

Voorbereidingen
Bij de vestiging in Terneuzen, waar 2150 mensen werken, waren de voorbereidingen voor de gezamenlijke onderneming al in volle gang. In totaal zouden begin volgend jaar driehonderd banen naar het nieuwe bedrijf worden overgeheveld, zei een woordvoerder maandag. Dow Benelux verwacht de komende weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van de betrokken werknemers.

Dow Chemical liet onlangs al weten dat er ongeveer tweehonderd banen in Terneuzen zouden verdwijnen als gevolg van een wereldwijde reorganisatie. Het chemieconcern heeft door de financiële crisis de vraag naar chemicaliën sterk zien terugvallen. In ieder geval drie van de 26 fabrieken in Terneuzen gaan dicht.