AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders heeft alvast het voornemen gemaakt in 2009 bewuster geld uit te gaan geven. Dit heeft alles te maken met de verwachting dat de financiële crisis volgend jaar zal verergeren, zoals 63 procent denkt.

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy. Bijna de helft van de Nederlanders veronderstelt er door de crisis persoonlijk op achteruit te gaan. De deelnemers aan het onderzoek verwachten vooral een stijging van de kosten voor de zorgverzekering, hogere prijzen voor gas, water en elektra en duurdere boodschappen. Slechts zes procent is overigens bang zijn baan kwijt te raken.

Het leeuwendeel van de Nederlanders is tevreden over de wijze waarop de overheid de financiële crisis het hoofd biedt. Over de aanpak in de Verenigde Staten is men een stuk negatiever; ruim de helft vindt dat de Amerikaanse overheid het er slecht vanaf brengt.

Voor 2009 is de verwachting dat de financiële crisis het grootste probleem zal zijn, zowel wereldwijd als in Nederland. Hiermee overschaduwt de financiële malaise zelfs problemen als armoede en oorlog.