AMSTERDAM - GroenLinks-leider Femke Halsema wil beleggers beter beschermen tegen oplichters. Ze hoopt hiermee het vertrouwen op de beurs te herstellen.

Halsema wil dat de financiële waakhond AFM beleggingsproducten tot een bedrag van 100.000 euro gaat controleren op financiële degelijkheid, zo stelt zij tegenover NU.nl. Momenteel geldt daarvoor een grens van 50.000 euro.

Niet vermogend
Volgens de GroenLinks-leider heeft de crisis van afgelopen jaar aangetoond dat er onder de slachtoffers van malafide beleggingsproducten ook mensen zitten die niet vermogend zijn.

"Het kan gaan om gepensioneerden die hun leven lang gespaard hebben. Dan ben je nog niet vermogend. En als je dat bedrag dan kwijt raakt, dan is dat heel erg zuur", aldus Halsema.

Madoff
Half december werd beleggingsfraudeur Bernard Madoff ontmaskerd. Met een piramidesysteem wist hij in totaal voor 50 miljard dollar mensen en bedrijven op te lichten. Onder andere de bank Fortis, eigendom van de Nederlandse staat, verloor een miljard aan de megaoplichter.

Dat de Nederlandse staat een miljard verloor aan Madoff toont volgens Halsema aan dat dergelijke oplichtingspraktijken ook een economische en maatschappelijke impact hebben.

"Deze kredietcrisis laat zien dat er bij beleggers een enorm vertrouwensprobleem zit. De angst voor fraudeurs als Madoff speelt daarbij ook mee. Als je er op deze manier aan kan bijdragen dat de financiële handel weer op gang komt dan dien je daar ook onze economie en samenleving mee."