UTRECHT - Het is maandag druk bij de Mister Minit in Utrecht. De schoenmaker zegt dat het veel drukker is dan anders.

"Ik denk dat wij profiteren van de crisis", zegt eigenaar Martin van Westerlaak. Volgens de schoenlapper kiezen mensen eerder voor een opknapbeurt van de schoenen dan een nieuw paar aan te schaffen. "Voor ongeveer 25 euro heeft een paar schoenen nieuwe zolen en hakken. Daar koop je toch echt geen nieuw paar voor", aldus Van Westerlaak.

Onderhoud
Volgens bespaarexpert Marieke Henselmans is het verstandig om naar een schoenmaker te gaan. In tijdens van overvloed kieperen volgens haar mensen alles weg. "Nu is het wijs om je spullen goed te onderhouden en te laten repareren indien nodig", aldus Henselmans.

De schoenenzaak tegenover de Mister Minit lijkt vooralsnog niet te lijden onder de recessie. Een vrouw past een paar schoenen. "Crisis? Ach, zolang ik mijn salaris krijg gestort, koop ik gewoon een nieuw paar schoenen." De eigenaar van de schoenenzaak komt met een stapel dozen uit de opslagruimte. "Je zou denken dat mensen wat minder kopen, maar daar merken wij nog niets van."

Wachttijden
De wachttijden bij de Mister Minit zijn door de drukte iets langer dan normaal. "Wij staan op het moment met vier mensen in plaats van drie. Het feit dat het hier drukker is, is dan weer wel goed voor de werkgelegenheid", aldus Van Westerlaak.

Henselmans brengt eind januari een boek uit met de titel Crisischecklist. De bespaarexpert grijpt de kredietcrisis aan om de mensen hun financiën onder de loep te laten nemen. "Het is een goed moment om alles eens op een rijtje te zetten en te kijken of er ergens nog bezuinigd kan worden."

Volgens Henselmans moeten mensen nu niet in de valkuil van de uitverkoop stappen. "Je moet alleen kopen wat je nodig hebt en je niet arm kopen aan allerlei koopjes."