BRUSSEL - De euro is jarig. Donderdag is het precies tien jaar geleden dat de Europese eenheidsmunt op de rails is gezet. Nederland en tien andere landen koppelden toen hun wisselkoersen aan elkaar in een zogeheten Economische en Monetaire Unie (EMU).

In 2002 zijn de bankbiljetten en muntstukken in omloop gebracht. "De euro is het symbool van de EU-identiteit geworden", vindt de Spaanse EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken). "Het is een stevige factor van stabiliteit gebleken op de valutamarkten. Op zo'n prestatie mogen we best trots zijn."

Wereldwijd wordt de euro wel eens gezien als de 'reserve-wereldmunt'. het wedijvert enigszins met de Amerikaanse dollar als de meestgebruikte munt van de wereld.

Grottekening
Om de tiende verjaardag van de euro te vieren, geven de landen vanaf donderdag in totaal 84 miljoen herdenkingsmunten uit. De munt toont een eurosymbool en poppetje in de stijl van een grottekening. Het ontwerp van de Griekse graficus George Stamatopoulos symboliseert de lange ontwikkeling van prehistorische ruilhandel tot de Europese eenheidsmunt.

Ministers van Financiën van de eurolanden overwogen vorig jaar even om tien jaar euro te vieren met een 10 euro-munt. Maar ze hadden toch liever een munt die echt wordt gebruikt dan een verzamelaarsobject. Zo kwam men uit bij een 2-eurostuk.

De euro wordt vanaf 1 januari gebruikt door 329 miljoen inwoners van de Europese Unie. Daarbuiten is de munt ook veel in omloop. Zo heeft het Balkanland Montenegro geen eigen munteenheid, maar laat alle prijzen in euro's uitdrukken. De euro is ook gemeengoed in bijvoorbeeld IJsland, hoewel dat land evenmin EU-lid is.