LONDEN - Een ongezonde afhankelijkheid van schulden en een groeiende kloof tussen arm en rijk. Dit zijn volgens enkele vooraanstaande bisschoppen van de anglicaanse kerk de gevolgen van het beleid van de Labourregeringen onder de premiers Tony Blair en Gordon Brown.

De bisschoppen zeiden dit in interviews met de Britse krant The Sunday Telegraph. Zij hadden verder veel kritiek op de plannen waarmee de economische crisis te lijf wordt gegaan. De Britse regering wil onder meer het btw-tarief verlagen en de overheidsuitgaven verhogen met een stimuleringspakket.

"Het is oneerlijk en onverantwoordelijk van de overheid om druk op het publiek uit te oefenen om meer uit te geven en zo de economie te stimuleren", zei de bisschop van Hulme, een wijk in de stad Manchester, hierover.

Oppositie
Ook uit de hoek van de oppositie kreeg premier Brown veel kritiek te verduren. De leider van de Conservatieve Partij, David Cameron, merkte in een opiniestuk in dezelfde krant op dat Groot-Brittanië volgend jaar een begrotingstekort zal hebben van meer dan 8 procent van het nationaal inkomen. "Hoe kan het antwoord op Labours schuldencrisis zijn om nog meer schulden te maken?", vroeg Cameron zich af.

Brown zal later deze week in zijn nieuwjaarstoespraak benadrukken dat het slechter is voor de economie om "te weinig te doen dan te veel". Volgens Brown maakten eerdere regeringen bij economische tegenslag de fout om de uitgaven en investeringen terug te schroeven. "Dat zal onder mijn bewind niet gebeuren", aldus de premier.