AMSTERDAM - Het voor de beurzen rampzalig verlopen jaar 2008 wordt woensdag weggeknald met champagne en vuurwerk. Vooralsnog is een serieuze eindejaarsrally uitgebleven en met drie handelsdagen voor de boeg lijkt het er niet op dat het er nog van gaat komen.

"Een kerstrally kan een aanwijzing zijn voor wat januari en dus het nieuwe jaar gaan brengen", zei een Amerikaanse beleggingsstrateeg. Hij voegde hieraan toe dat de afwezigheid van zo'n rally zou kunnen wijzen op nog meer zware verliezen, nadat de aandelenmarkten in 2008 wereldwijd gekelderd zijn.

De AEX-index is dit jaar tot nu toe ruim gehalveerd. Op de laatste handelsdag van 2007 sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam op 515,77 punten. Afgelopen vrijdag noteerde de AEX-index 241,90 punten.

Oudejaarsdag
De komende week telt het Damrak drieënhalve handelsdag. Maandag en dinsdag wordt op de Amsterdamse beurs gewoon gehandeld. Woensdag, oudejaarsdag, sluit de beurs om 14.00 uur vervroegd de deuren. Op nieuwjaarsdag ligt de handel stil, maar vrijdag gaat het nieuwe handelsjaar alweer van start. De Amerikaanse beurzen zijn alleen donderdag gesloten.

In de laatste weken waren de handelsvolumes op het Damrak in Amsterdam klein. Naar verwachting zal het de laatste week van het jaar niet anders zijn.

Beleggers hebben deze week nog enkele macrocijfers in de gaten te houden. Uit de Verenigde Staten komen dinsdag gegevens over het consumentenvertrouwen en op vrijdag cijfers over de Amerikaanse productie.

Geldgroei
In Europa komen maandag cijfers over de ontwikkeling van de Britse huizenprijzen in december. Dinsdag verschijnen cijfers over de geldgroei in de eurozone.

Nu het jaar wordt afgesloten kijken veel beleggers en analisten voorzichtig naar het nieuwe handelsjaar dat vrijdag begint. Veel hoop is gevestigd op de stimuleringsplannen van de aankomende Amerikaanse regering onder leiding van Barack Obama. De nieuwe ploeg in het Witte Huis wil met een pakket van ruim 775 miljard dollar 3 miljoen banen creëren en de economie aanjagen.

"Als dat volgens plan gaat, wordt 2009 een transitiejaar van een jaar van economische rampen en financiële onrust naar een jaar van geleidelijk herstel", zei een andere Amerikaanse strateeg.