AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft sinds vorig jaar de gegevens van 8500 mensen die hun motorrijtuigenbelasting bij herhaling niet hebben betaald doorgegeven aan de RDW. Die zorgt ervoor dat ze geen nieuwe auto of ander voertuig op hun naam kunnen zetten.

Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt zaterdag berichtgeving in De Telegraaf hierover. Het gaat om mensen die meerdere keren een herinnering hebben gekregen en nog steeds hun belastingschuld niet of niet helemaal hebben betaald. Na een waarschuwingsbrief worden hun gegevens uiteindelijk doorgegeven aan de RDW. De hardnekkige wanbetalers krijgen nul op het rekest als ze zich bij een postkantoor melden om een voertuig op hun naam te zetten. De blokkade wordt direct opgeheven als de wanbetaler zijn schuld inlost.

Vorig jaar startte een proef in de belastingregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Oost. Omdat het succesvol bleek is de methode dit jaar landelijk ingevoerd. Onbekend is hoeveel mensen een overschrijving op het postkantoor is geweigerd.