AMSTERDAM - Het Amerikaanse OnlineNIC moet van de rechter een boete betalen van 33,15 miljoen dollar. De firma had 663 domeinnamen geregistreerd die te veel leken op die van Verizon.

OnlineNIC had ondermeer verizon-cellular.com, varizon.com en Verizoncellphonecompany.com geregistreerd. Bezoekers van die domeinen kregen een pagina met advertenties voorgeschoteld. Volgens Verizon betreft de boete de hoogste uit de geschiedenis tegen een tikfoutprofiteur.

OnlineNIC moet 50.000 dollar per domein betalen en moet de domeinen overdragen aan Verizon, een grote telecomprovider in de VS. OnlineNIC firma verscheen niet bij de rechtszaak om zich te verdedigen.

Microsoft
Inmiddels staan ook Microsoft en Yahoo al in de rij met eigen aanklachten tegen de firma. Microsoft heeft een lijst van 97 domeinen die inbreuk maken op het handelsmerk van de firma, waar onder Windows, Halo en Encarta. Yahoo noemt in zijn klacht zo'n 500 domeinnamen, waaronder yahoozone.com, yahooyahooligans.com en denverwifesexyahoo.com.

Volgens gegevens van de ICANN beschikt OnlineNIC nog altijd over een licentie waarmee de firma .asia .biz .com .info .mobi .name .net .org .pro en .tel domeinen mag registreren.