NEW YORK - De beurzen in de Verenigde Staten gingen vrijdag in een magere en redelijk lusteloze handelssessie positief het weekeinde in. Veel beleggers namen na de drukte van kerst een lang weekend vrij.

De Dow-Jonesindex sloot 47,07 punten (0,6 procent) hoger op 8515,55 punten. De breed samengestelde S&P 500-index boekte een winst van 4,65 punten, ofwel 0,5 procent, bij een stand van 872,80 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 5,34 punten (0,4 procent) omhoog tot 1530,24 punten.

Beleggers beschikten vrijdag over weinig richtinggevend nieuws. De ogen waren onder meer gericht op ontwikkelingen bij de financieringstak van autoconcern General Motors GMAC. Het onderdeel kreeg toestemming van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, om zich om te vormen tot bank. Hierdoor tot bank kan GMAC aanspraak maken op het noodfonds van 700 miljard euro van de Amerikaanse overheid.

Ford
GM steeg 12,6 procent. Ford profiteerde van het nieuws met een plus van 8,5 procent.

De meest verhandelde aandelen waren die van detailhandelaren. Volgens voorlopige cijfers van informatieleverancier SpendingPulse, eigendom van creditcardbedrijf MasterCard, zijn de verkopen tussen Thanksgiving en Kerstmis met 5,5 tot 8 procent ingezakt. In dit cijfer zijn de auto- en brandstofverkopen niet meegerekend. Warenhuisconcern Wal-Mart daalde 0,2 procent.

Online retailer Amazon steeg 0,7 procent. Het bedrijf liet vrijdag weten dat het de beste seizoensverkopen tot nu toe heeft gehad. Het bedrijf gaf daarbij een kijkje in het aantal orders, maar liet financiële details achterwege. Het aandeel heeft over het hele jaar ongeveer 45 procent ingeleverd.

Olie
De olieprijs steeg 6,6 procent tot ruim boven de 37 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie. De Verenigde Arabische Emiraten gaan de productie van olie beperken. Energiefondsen profiteerden van de hogere olieprijs. ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron stegen tot 1,9 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4060 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt op 1,4005 dollar.