ROTTERDAM - Botox lijkt niet crisisbestendig, borstvergrotingen en facelifts wel. Terwijl die laatste juist de duurdere cosmetische behandelingen zijn. Die conclusie trekt dermatoloog Peter Velthuis van de Velthuis-klinieken.

Dit lijkt in tegenspraak met het zogeheten lipstickeffect. In economisch slechte tijden gaan de lipstickverkopen consequent omhoog, ontdekte Leonard Lauder, voormalig topbestuurder van Estée Lauder. Dat zou komen omdat consumenten wanneer het economisch minder gaat graag geld uitgeven aan iets waar ze een goed gevoel van krijgen maar wat niet al te veel kost.

"Botoxbehandelingen kosten natuurlijk wel een paar honderd euro", zegt Velthuis. Niet te vergelijken met een lipstick van een paar euro." Volgens de dermatoloog stellen mensen een botoxinspuiting makkelijk uit. Een chirurgische ingreep veel minder snel. "Daar is lang over nagedacht, daar leven mensen naartoe. Het moet dan op een gegeven moment gewoon gebeuren."

Compensatie
Cosmetisch arts Robert Schoemacher van Medisch Centrum Scheveningen gelooft wel dat mensen compensatie zoeken in cosmetische behandelingen. "Als het slecht gaat, willen ze zich goed voelen." Hij zegt nog niets te merken van een teruggang. "Sinds wij begonnen zijn, 30 jaar geleden, hebben we alleen nog een opgaande lijn gezien. Onze sector heeft nog geen crisis meegemaakt." Wel houdt hij voor het eerst rekening met een teruggang. "De telefoons zijn goed bezet, we laten niemand lopen."

De kliniek is voor het eerst tussen kerst en oud en nieuw open. "Misschien wordt het straks minder, dus we behandelen nu iedereen die wil." Schoemacher ziet juist positieve kanten aan de crisis voor zijn branche. "Mensen zullen nu nog meer kijken naar betrouwbaarheid en degelijkheid." Hij verwacht dat mensen niet snel meer naar de parfumerie op de hoek of een botoxparty zullen gaan voor een behandeling.

Velthuis verwacht in 2009 een daling van 10 procent op cosmetische behandelingen. "Ik denk ook dat de liposuctiepiek in januari dit jaar wat platter zal zijn. Aan de andere kant verwacht hij komend jaar juist meer 'verzekerde zorg' te leveren. Zoals spataderbehandelingen. "Dat wordt in sombere tijden altijd meer."