AMSTERDAM - Toyota haalt meer dan 120.000 auto's terug uit China. De autofabrikant heeft een fout geconstateerd die kan leiden tot stuurproblemen.

De auto's waar het om gaat, 54.657 Reiz en 62.517 Crown sedans, zijn tussen februari 2005 en oktober 2006 geproduceerd door de Toyota-joint venture met FAW Group. Daarnaast kunnen bijna 5000 Lexusmodellen die gemaakt zijn tussen februari 2004 en september 2006 met het mankement te maken hebben.

Een woordvoerder van het Japanse bedrijf stelt tegenover Reuters dat er geen ongelukken gemeld zijn als gevolg van het defect.

Winstalarm
Het nieuws volgt een paar dagen nadat het geplaagde bedrijf zijn winstverwachting voor de tweede keer in twee maanden tijd naar beneden bijstelde. De nettowinst in het huidige boekjaar zou uitkomen op 50 miljard yen, in plaats van de eerder verwachte 550 miljard yen.

Volgens topman Katsuaki Watanabe bevindt de autofabrikant zich in 'een nooit eerder vertoonde noodsituatie'.

Ook sectorgenoot Honda heeft kort geleden gewaarschuwd voor een fors lagere winst. Japanse automakers hebben niet alleen te kampen met sterk dalende verkopen als gevolg van de financiële crisis, maar ook met de dure yen.