AMSTERDAM - De Britse koningin Elizabeth II heeft de economische crisis een schaduw zien werpen over het traditionele feestgedruis van Kerst. Dat heeft ze donderdag gezegd in haar kerstboodschap.

De sombere toon van haar kerstboodschap stak scherp af tegen die van vorig jaar. Toen roemde ze vooral het belang van naastenliefde en een gelukkig gezinsleven. De economische crisis heeft Groot-Brittannië echter hard getroffen. De werkloosheid stijgt snel, het Britse pond zakt weg en iconen onder de Britse warenhuizen zoals Woolworths vielen de afgelopen maanden om.

De koningin schonk in haar toespraak ook ruime aandacht aan haar familie. Ze roemde het welzijnswerk van haar zoon, kroonprins Charles.

Irak
Verder prees ze de Britse troepen in Irak en Afghanistan. Haar woorden werden begeleid door beelden van haar ontmoeting met een veteraan die in Irak twee ledematen verloor.

De jaarlijkse kerstboodschap is een van de weinige gelegenheden waarbij de Britse koningin haar eigen opvattingen uitspreekt, zonder bemoeienis van de regering. Elizabeth II (82) hield haar eerst kersttoespraak in 1957.