UTRECHT - FNV Bondgenoten gaat in opdracht van haar leden in het nieuwe jaar faillissement aanvragen voor de havenpool SHB in Rotterdam. Het uitzendbureau voor havenwerkers is zijn werknemers nog steeds loon schuldig.

Volgens bestuurder Ruud Wennekes van de vakbond is er geen andere uitweg. "Het bedrijf onderneemt zelf niets en vraagt bijvoorbeeld zelf geen uitstel van betaling aan", aldus Wennekes. "Iedere keer wordt er gezegd 'het komt wel'. Hiermee gijzelt het bedrijf in feite de werknemers."

Het personeel van SHB heeft volgens Wennekes inmiddels 65 procent van hun loon al wel ontvangen, maar de overige 35 procent is nog steeds niet gestort. Het faillissement wordt op 8 januari aangevraagd. Dat is de eerstvolgende mogelijkheid. Het faillissement kan volgens Wennekes alleen op een donderdag worden aangevraagd.

Uitbetaling
Deze maand demonstreerden havenwerkers meerdere malen om de uitbetaling van loon af te dwingen. De havenpool leent geregistreerde havenwerkers uit aan havenbedrijven. Werkgevers zijn volgens de cao's verplicht eerst bij deze pool tijdelijk personeel te zoeken.