AMSTERDAM - Er wordt veel gesproken over open source-software, maar welke volwassen programmatuur is er voor zakelijk en privé beschikbaar. NUzakelijk maakt een top tien.

Wie de angst voor het onbekende aan de kant zet, kan zakelijk veel voordeel uit open source-software halen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is bijvoorbeeld Linux niet gemaakt om het monopolie van Microsoft te doorbreken. Geestelijk vader Linus Torvalds heeft diverse malen aangegeven dat zijn doel vooral is om een technisch superieur besturingssysteem te maken. Veel projecten staat dat voor ogen.

linux  1. Linux, pinguïn met stropdas
Zonder twijfel is Linux het bekendste voorbeeld van een open-sourceproject dat erg geschikt is voor zakelijk gebruik. Het besturingssysteem is inmiddels erg populair in het datacenter als server. Ook met behulp van de grafische omgeving functioneert het goed op de desktop, waarbij het vooral voordelig is. De laatste jaren is de grafische omgeving van functioneel werkend omgetoverd tot volwassen en gebruikersvriendelijk. Toch blijven substantiële marktaandelen uit en vervult het systeem een underdog positie, maar floreert het vooral in landen met zeer beperkte budgetten.

Omdat de programmatuur een open licentie heeft, zijn er veel honderden smaken Linux. Toch zijn er wel drie hoofdrol spelers, die zakelijk interessant zijn. RedHat en Novell zijn beursgenoteerde ondernemingen, die professionele ondersteuning bieden, terwijl Ubuntu een gemeenschapsproject is dat een ecosysteem aan bedrijven om zich heen heeft om support te leveren.

openoffice 2. OpenOffice.org volwassen kantoorfunctionaliteit
Voor het werken op het kantoor is er OpenOffice.org, een office pakket met een tekstverwerker, spreadsheet, presentatiepakket en  databasesysteem. De meeste functionaliteit is zeer volwassen te noemen. Alleen de database is nieuw en nog erg in ontwikkeling. Over  het geheel genomen is het met zijn miljoenen gebruikers een concurrent voor Microsoft Office. De uitwisseling met de software van de marktleider gaat goed. Het mooie aan de programmatuur is dat het werkt op Windows, Mac OS X, Linux en Sun's Solaris. De software is ook in het Nederlands beschikbaar en valt op OpenTaal-project terug voor de spellingscontrole.

apache 3. Apache, 's werelds meest gebruikte webserver
Waarschijnlijk is het grootste succes van open-sourcesoftware wel de Apache webserver. De software werkt op Unix-achtige platformen en Windows. De server is door eenvoud en uitbreidbaarheid met modules, waarvan er veel beschikbaar zijn, erg populair. Volgens metingen van Netcraft, dat al jaren de populairste webservers signaleert, heeft de server een marktaandeel van ruim 50 procent van alle webservers. Microsoft's IIS blijft steken op net geen 35 procent.

asterisk 4. Asterisk, een complete telefooncentrale
Met de opkomst van Voice-over-IP of bellen via netwerken zijn bedrijven niet langer gebonden aan een grote kast als telefooncentrale. Een applicatie op een server voldoet en het Asterisk-project is daarvoor erg geschikt. Het spreekt de drie leidende standaarden voor VoIP en is ook in staat om traditionele telefonie via insteekmodules te regelen. Wie niet zelf het wiel wil uitvinden kan gebruik maken van AsteriskNOW, een aangepast Linux-distributie, die een pc in een half uur moet omtoveren tot een heuse telefooncentrale.

mysql 5. MySQL, het succesverhaal van een open source database
MySQL is zonder twijfel de populairste database op internet voor het ondersteunen van websites. De database leert snel aan, is eenvoudig en daardoor ook snel. Het is niet alleen een open-sourceproject, maar ook een bedrijf dat begin dit jaar door Sun Microsystems voor het recordbedrag van één miljard dollar werd gekocht. Door de jaren heen is veel functionaliteit toegevoegd om het ook geschikt te maken voor zwaardere bedrijfstoepassingen.

php 6. PHP, de scripttaal
Voor het bouwen van websites is in de open-sourcewereld PHP ongelofelijk populair. Een beginnend scripter kan met de taal aan de slag, terwijl ook zeer gevorderde ontwikkelaars hier mooie tools mee kunnen maken. In de taal zitten allerlei mogelijkheden om te communiceren met bijvoorbeeld databases, mailservers en webdiensten. De taal is het sluitstuk van de zogenaamde LAMP-tools, dat staat voor de cocktail van Linux Apache, MySQL en PHP.

worpress 7. WordPress bloggen en podcasten voor de massa
Een project dat momenteel een standaard voor simpele websites is geworden is de blogging-software WordPress. Ondanks de eenvoud is het mogelijk met plugins veel functionaliteit toe te voegen en de look-and-feel aan te passen. Daardoor is het ook geschikt voor podcasting. Wie dat liever uitbesteedt kan via Wordpress.com, gratis zijn blog hosten. De software is gebouwd met de LAMP-tools.

os financials 8. OS-financieel: Nederlands, open source boekhouden
Wie voor de boekhouding software zoekt, die ook in de Nederlandse markt voldoet kan aan de slag met osFinancials. Het pakket heeft een balans weten te vinden tussen het aanbieden van een open source basis module, die aan te vullen is met extra functionaliteit waarvoor wel een commerciële licentie geldt. Nadeel is dat de programmatuur alleen onder Windows werkt.

firefox

9. Firefox, de alternatieve browser
Een ander bekend project is Firefox, de inmiddels bekende webbrowser. Het project is afkomstig van de Netscape-browser, dat uit de markt was weggevaagd door Microsoft's Internet Explorer. De redding kwam door het open source te maken, waardoor het nu weer een rol in de markt speelt en via plugins extra functionaliteit kan toevoegen.

10. Covide, CRM van Nederlandse bodem
Het Nederlandse bedrijf Covide levert een CRM-oplossing dat kan integreren met de Asterisk-telefooncentrale. Gebruikers kunnen via de webbrowser hun contacten beheren en gesprekken met klanten aangaan. Door de software open source-software te maken, werd sneller een volwassen product gemaakt. De onderneming verdient aan klanten die liever de functionaliteit laat hosten, maatwerk en oplossingen.