DEN HAAG - Een groot deel van de overheidsgebouwen gebruikt te veel energie. Ruim een kwart van de panden eindigt onder op de lijst van energielabels. Dat blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws woensdag heeft gepubliceerd.

De nieuwsrubriek heeft de energielabels van 334 overheidsgebouwen opgevraagd. Uit het overzicht blijkt dat 82 panden in de categorie A of B vallen, en dus relatief weinig energie verbruiken. De overige 252 gebouwen zitten tussen de labels C en G, die aangeven dat het energieverbruik hoog is. Tot de panden die slecht scoren, behoren ook diverse ministeries.

De departementen Sociale Zaken en Volksgezondheid hebben helemaal geen milieulabel. Deze twee ministeries hebben het label niet tijdig aangevraagd.

Oppervlakte
Alle publieke gebouwen moeten voor 1 januari een energielabel hebben. Deze verplichting geldt niet voor gebouwen met een vloeroppervlakte van minder dan duizend vierkante meter en voor monumentale panden. Vijf ministeries in Den Haag hebben een monumentale status.

Het nieuwe deel van het Tweede Kamergebouw krijgt een energielabel A. Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft dat woensdag overhandigd aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Sensoren
Van der Laan wil het energieverbruik door overheidsgebouwen de komende jaren terugdringen. Dat kan deels door eenvoudige maatregelen, zoals het plaatsen van sensoren voor de verlichting van kamers. Ingrijpende isolatiemaatregelen zal de Rijksgebouwendienst, die veel overheidspanden beheert, combineren met renovatiewerkzaamheden.