AMSTERDAM - De beleggers op de Europese aandelenmarkten lieten het woensdag, de laatste handelsdag voor Kerstmis, afweten. De koersen gingen over een breed front achteruit. De handelsvolumes waren evenwel flinterdun.

De AEX-index van de effectenbeurs van Amsterdam sloot na een ingekorte handelsdag 2,60 punten lager op 241,90 punten. Dat betekent een verlies van 1,1 procent. De MidKap, de index voor het middensegment, eindigde praktisch onveranderd op 301,25 punten. De Londense FTSE zakte 0,9 procent, terwijl de CAC in Parijs 0,4 procent verloor.

Lusteloos
Beleggers moesten het doen zonder belangrijk nieuws en lieten zich vooral leiden door het negatieve slot van Wall Street dinsdag en de koersverliezen in het Verre Oosten. "Het is een beetje een lusteloos dagje, er gebeurt niet zoveel", zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De Europese beurzen sloten om 14.00 uur hun deuren. Frankfurt stopte er dinsdag al mee.

De stijgers in de AEX waren op een hand te tellen. Uitzender Randstad, een fonds dat dit jaar bijna de helft van zijn beurswaarde in rook heeft zien opgaan, ging aan kop met een plus van 2,9 procent. Branchegenoot USG verloor 2,3 procent. Volgens zakenbank KBC zal de aandelenkoers van dit bedrijf voorlopig niet herstellen. De Belgische zakenbank verlaagde woensdag zijn beleggingsadvies voor het fonds.

Fortis
Fortis, waarvan dit jaar bijna niets meer is overgebleven, was woensdagochtend opnieuw de grootste verliezer met een 5,9 procent lagere aandelenkoers op 95 eurocent. De bankverzekeraar kondigde voorbeurs een verlies aan van 295 miljoen euro door het uitstel van de verkoop van onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas. Het verlies komt voort uit valutatransacties.

Ook TomTom (min 4,9 procent) ging stevig onderuit. De maker van navigatieapparatuur is het op een na slechtst presterende fonds in de AEX dit jaar.

Window dressing
Volgens Smit kwamen deze fondsen onder druk te staan door 'window dressing', ofwel het verfraaien van beleggingsportefeuilles aan het einde van een kwartaal. Dat is een terugkerend ritueel waarbij fondsbeheerders op het laatste moment goedpresterende aandelen bijkopen en de achterblijvers dumpen. "Daarmee kunnen ze aan hun klanten laten zien hoe briljant ze het wel niet hebben gedaan", aldus de handelaar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4005 dollar tegen 1,3955 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De olieprijs ging scherp omlaag met 5 procent tot 37,04 dollar.