AMSTERDAM - Het lijkt er op dat laptops definitief de plek van desktops gaan overnemen. Van alle verkochte computers in de wereld is het merendeel een laptop.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksgroep iSuppli over het derde kwartaal van 2008. Het bedrijf noemde dit een een significante gebeurtenis voor de computerindustrie.

De verkoop van laptops, notebooks en netbooks steeg veertig procent naar 38,6 miljoen stuks. De verkoop van desktops daalde met 1,3 procent naar 38,5 miljoen. Het totaal aantal verkochte computers en notebooks steeg in het derde kwartaal met 15,4 procent naar 79 miljoen stuks.

Netbooks
De grote groei van de laptopverkoop wordt grotendeels toegewezen aan de populariteit van goedkope netbooks zoals de Eee pc. De kleine laptops zouden het marktaandeel van hun duurdere concurrenten flink aan het terugdringen zijn.
Klik Hier!

HP blijft de grootste pc-producent ter wereld met 14,9 miljoen verkochte computers, een stijging van 13,5 procent. De tweede plek wordt ingenomen door Dell met een groei van 10,7 procent. Grote winnaar was de nummer drie op de lijst: Acer. Dit bedrijf zag de verkoop met maarliefst tachtig procent groeien. Dit is grotendeels te danken aan de vraag naar netbooks.

Apple verloor wat marktaandeel en ging van 3,7 naar 3,2 procent. Daarmee bezet het bedrijf een zevende plaats in de wereldwijde ranglijst van computerfabrikanten.