NEW YORK - Wall Street sloot dinsdag lager op een magere handelsdag. Beleggers werden geconfronteerd met enkele teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie. Verder zetten lagere koersen bij autofabrikanten en detailhandelaren de effectenmarkten onder druk.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 100,28 punten (1,2 procent) lager op 8419,49 punten. De breed samengestelde S&P 500-index sloot op een verlies van 8,47 punten (1 procent) bij 863,16 punten. De Nasdaq noteerde op 1521,54 punten, een verlies van 10,81 punten, ofwel 0,7 procent, ten opzichte van het slot van maandag.

De handelsvolumes zijn in aanloop naar de kerst laag. Woensdag sluiten de Amerikaanse beurzen eerder in verband met kerstavond. Donderdag blijven de beurzen gesloten. Vrijdag openen de Amerikaanse effectenmarkten hun deuren weer.

Huizenmarkt
Uit Amerikaanse woningmarktcijfers blijkt dat de malaise op de huizenmarkt aanhoudt. Beleggers hadden gehoopt dat de huizenmarkt enig herstel zou laten zien. De gemiddelde prijs van een woning daalde in november 13,2 procent op jaarbasis. Het is de sterkste daling sinds 1968. "De enige weg uit deze ellende is een verbetering van de huizenmarkt. De voorraad ging omhoog, deze moet omlaag gaan", aldus een Amerikaanse analist.

Slecht nieuws kwam ook van het Amerikaanse ministerie van Handel. De Amerikaanse economie kromp in het derde kwartaal 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De krimp is te wijten aan lagere consumentenbestedingen, die op het laagste niveau staan in 28 jaar.

Autofabrikant General Motors leverde 14,8 procent in en bungelde daarmee onderaan de Dow. Beleggers vrezen dat de steun die de Amerikaanse overheid aan het noodlijdende concern heeft toegezegd onvoldoende zal zijn om het bedrijf overeind te houden. Ook Ford moest het ontgelden en ging 15,4 procent omlaag.

Kerstaankopen
Ook detailhandelaren hadden het zwaar. Dinsdag gepubliceerd onderzoek liet zien dat slechts 38,7 procent van de Amerikanen afgelopen weekeinde de winkels opzocht voor de laatste kerstaankopen, het laagste niveau in ten minste zes jaar. Macy's dook 6,8 procent omlaag, terwijl JC Penney 3,3 procent inleverde. Wal-Mart ging 1,3 procent omlaag.

Leverancier van wenskaarten American Greetings rapporteerde een verlies en onthield zich van prognoses voor de rest van het jaar. Eerder deze maand liet het bedrijf al weten 275 mensen op straat te zetten. Het aandeel kelderde bijna 35 procent.

Lease- en financieringsmaatschappij CIT Group ging 1,9 procent omhoog. Het bedrijf ontvangt een kapitaalinjectie van 2,33 miljard dollar (1,7 miljard euro) van de Amerikaanse overheid.

American Express
Ook creditcardmaatschappij American Express ontvangt een kapitaalinjectie, van 3,39 miljard dollar (2,43 miljard euro). Het fonds leverde ruim 2,5 procent in. Concurrent MasterCard ging mee omlaag, eveneens met 2,5 procent.

De olieprijs ging 2,1 procent omlaag tot rond de 39 dollar per vat lichte Amerikaanse olie. De euro noteerde 1,3960 dollar tegen 1,3955 dollar aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.