AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. Aan het einde van de handel zakten de koersen in door verliezen op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 1,06 punt, ofwel 0,4 procent, op 244,50 punten. De hoofdgraadmeter bereikte echter eerder op de dag nog een stand van bijna 249 punten.

De MidKap-index van middelgrote fondsen in Amsterdam eindigde met een verlies van 0,5 procent op 301,22 punten. In Parijs verloor de CAC-40 0,7 procent, terwijl de DAX-index in Frankfurt 0,2 procent verloor. De FTSE-100 in Londen boekte een winstje van 0,2 procent.

Instappen
De aandelenmarkten waren dinsdag overwegend goedgeluimd. Beleggers vonden de tijd weer rijp om in aandelen te stappen na de koersdalingen van de afgelopen handelsdagen.

Toch vrezen veel analisten dat de aandelenkoersen volgend jaar ook onder druk komen te staan door de afnemende bedrijfswinsten. ,,Wij voorzien voor 2009 een daling van de winsten met 25 tot 30 procent, wat een aanzienlijk negatief effect zal hebben op aandelen. Maar de snelheid waarmee de winsten dalen, zal halverwege het jaar afnemen en wij sluiten een aandelenrally van 20 tot 30 procent tegen eind 2009 niet uit'', zei Franz Wenzel, marktstrateeg bij AXA Investment.

SNS Reaal
Bankverzekeraar SNS Reaal behoorde dinsdag met een koersstijging van bijna 8 procent tot de spekkopers. Er was geen groot nieuws rond het MidKap-fonds. Maandag werd wel bekend wie namens de overheid toezicht gaan houden op het concern in ruil voor een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro.

Andere financiële fondsen, zoals ING, waren ook lange tijd in trek, maar aan het einde van de handel leverden zij weer terrein in.

Unibail Rodamco
Bovenaan de AEX prijkte vastgoedfonds Unibail Rodamco met een winst van 4,6 procent, gevolgd door branchegenoot Corio (plus 3,5 procent). Vastgoedfondsen hebben dit jaar relatief goed gepresteerd.

Shell had daarentegen dinsdag een drukkend effect met een koersdaling van 1,6 procent. Dit kwam door een daling van de olieprijs.

ASMI
Bij de middelgrote fondsen noteerde ASMI een winst van 2,25 procent. De toeleverancier voor de chipindustrie krijgt meer tijd van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam voor overleg met een aantal kritische aandeelhouders. ASMI en de investeerders hadden gevraagd om uitstel van een hoorzitting over het slepende conflict waarin zij verwikkeld zijn.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3955 dollar tegen 1,3940 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde bijna 3 procent tot 38,75 dollar.