EINDHOVEN - Het ministerie voor Sociale Zaken stemt in met het verzoek van de Eindhovense vrachtwagenfabrikant DAF voor werktijdverkorting voor ongeveer drieduizend werknemers. Dat heeft een woordvoerder van DAF dinsdag laten weten.

De werktijdverkorting gaat in op 5 januari en wordt steeds met zes weken verlengd tot maximaal 24 weken. DAF is in de problemen gekomen door een snel afnemende vraag naar vrachtwagens als gevolg van de economische crisis.

Het aantal bedrijven dat gebruikt maakt van de tijdelijke regeling voor werktijdverkorting is sinds de invoering op 1 december opgelopen tot 136. Daarmee is 191.890 uur gemoeid. Dat schrijft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) in een dinsdag naar de Tweede Kamer verstuurde brief.

Regeling
De zogenoemde werktijdverkorting (wtv) is een regeling die het voor bedrijven mogelijk maakt om personeel met WW-uitkeringen personeel tijdelijk minder te laten werken. De regeling loopt nog tot 15 januari, tenzij de limiet van 760.000 uur eerder is bereikt.

De wtv wordt in beginsel voor zes weken verleend en kan daarna nog verlengd worden tot maximaal 24 weken. Bedrijven die willen verlengen moeten aantonen dat zij concrete afspraken hebben gemaakt over detachering of scholing van werknemers tijdens de wtv. Dat moet de inzetbaarheid van werknemers vergroten.