AMSTERDAM - Tot en met september van dit jaar mogen dan ruim 1,5 miljoen flessen champagne vanuit Frankrijk richting Nederland zijn vervoerd, dat is nog altijd minder dan vorig jaar, meldt het champagne informatie centrum (civc).

Het aantal verzonden flessen daalde met 8,3 procent. Hoeveel er uiteindelijk dit jaar over de toonbank gaan -de jaarwisseling is immers het champagnemoment van het jaar- kan het informatiecentrum niet zeggen. Maar dat er wereldwijd minder verkocht gaat worden is wel zeker, zo is op te maken uit de informatie op de website van het centrum.

"Veel landen hebben last van de economische crisis, maar in Italië, België, Australië groeit het aantal verzonden flessen. De 'nieuwe markten' als Rusland, Hong Kong, China en India groeien het hardst", aldus het civc.

Spanje
Vooral in de Verenigde Staten en Spanje is het aantal verkochte flessen dramatisch afgenomen. Naar de VS daalde de export met 17 procent en naar Spanje zelfs met 19 procent in de periode januari tot en met september.

Naar China mag de export dan met ruim 43 procent zijn toegenomen, de totale export vanuit Frankrijk daalde door de crisis toch met 2,4 procent in de periode januari tot en met september.