AMSTERDAM - Het Amsterdamse containeroverslagbedrijf Ceres komt grotendeels in Chinese handen. De Japanse eigenaar NYK verkoopt een meerderheidsbelang in de terminal aan Hutchinson Port Holdings (HPH), onderdeel van het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa.

 Dat heeft het Havenbedrijf van Amsterdam dinsdag bekendgemaakt. NYK, voluit Nippon Yusen Kabushiki Kaisha, draagt een meerderheid van de aandelen in Ceres over aan HPH. In ruil daarvoor krijgen de Japanners een minderheidsbelang in het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT, dat in handen is van HPH. De Chinezen hebben belangen in vijftig havens in 26 landen.

Een woordvoerder van Ceres wilde niets zeggen over de omvang van het belang dat de Chinezen krijgen. Ceres exploiteert twee terminals, een voor het verwerken van containers en een andere voor het lossen van schepen die onder meer auto's vervoeren. In totaal heeft het bedrijf 225 werknemers in dienst.

Hutchinson Whampoa is behalve in havens onder meer actief in de detailhandel, vastgoed, energie, infrastructuur en de telecomsector.