DEN HAAG - Huishoudens geven nauwelijks meer uit in vergelijking met een jaar geleden. Vooral aan nieuwe auto's en woninginrichting is in oktober minder uitgegeven, evenals aan eten en drinken buiten de deur (horeca).

Huishoudens hebben in oktober 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste helft van 2008 groeide de consumptie nog gemiddeld ruim 2 procent. Daarna is de groei teruggevallen en in oktober praktisch tot stilstand gekomen. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Volume
Het volume van de uitgaven aan goederen was 1 procent lager dan in oktober 2007. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen waren voor de vijfde maand op rij kleiner dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen werd 1,1 procent minder besteed. De huishoudens gaven wel meer uit aan consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen.

De volumegroei van de bestedingen aan diensten bedroeg 1,3 procent. In de eerste zes maanden van dit jaar waren de consumptieve bestedingen aan diensten nog ongeveer 3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna is de groei fors teruggelopen.