DEN HAAG - Ongeveer honderdduizend ouders krijgen vanaf 1 januari voor het eerst extra geld voor de opvoeding van hun kinderen. Dat komt door de invoering van het kindgebonden budget. Voor de huidige kindertoeslag, die straks verdwijnt, verdienen deze ouders te veel.

Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin dinsdag bekendgemaakt. Voor ongeveer een half miljoen gezinnen die op dit moment al wel kindertoeslag krijgen, betekent de overgang dat ze honderden euro's meer krijgen, stelt hij.

Dat komt omdat deze ouders in de nieuwe opzet niet alleen op basis van hun inkomen geld krijgen, maar ook op basis van het aantal kinderen. Voor ouders met een hoger inkomen en met meerdere kinderen, betekent dit zelfs dat zij voor het eerst voor het geld in aanmerking komen.

Extraatje
In de oude situatie bijvoorbeeld krijgen gezinnen met een bruto jaarinkomen van 47.000 euro niets extra's voor hun kinderen, ook niet als zij er meerdere hebben. Met de invoering van het kindgebonden budget ontvangen deze ouders voor het eerste kind nog steeds geen extraatje, maar krijgen zij jaarlijks wel 204 euro voor het tweede kind en in totaal 384 euro als zij drie kinderen hebben.

Overigens blijft het zo dat hoe lager het inkomen is, hoe meer geld gezinnen krijgen. Bij een brutosalaris onder de ongeveer 30.000 euro ontvangt het gezin het maximale kindgebonden budget. Dat komt neer op 1010 euro bij één kind, 1320 euro bij twee en 1500 euro bij drie kinderen.

In totaal 1,1 miljoen gezinnen krijgen volgend jaar een kindgebonden budget. De toelage komt bovenop de vertrouwde kinderbijslag. Deze bijdrage, die ouders elk kwartaal krijgen, is niet afhankelijk van het inkomen.