VOORBURG - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in november met 0,9 procent gedaald in vergelijking met de maand ervoor. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

Ten opzichte van een jaar eerder stegen de prijzen nog wel, met 1 procent. Deze stijging is echter minder groot dan de 2,3 procent in oktober. De prijsstijging op jaarbasis is in de loop van 2008 sterk teruggelopen, zo constateert het CBS.

Buiten de Randstad daalden de prijzen het sterkst. In Zeeland en Groningen ging het om dalingen van respectievelijk 3 en 2 procent in november vergeleken met oktober. In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kwam de waardevermindering boven de 1 procent uit.

Hoekwoningen
De prijzen van nagenoeg alle woningtypen daalden. Alleen de twee-onder-een-kapwoningen stegen in waarde. Hoekwoningen en vrijstaande huizen waren het minst in trek.

November was een slechte maand voor de verkoop. Er wisselden ruim 11.600 bestaande woningen van eigenaar, 30 procent minder dan in oktober. Het CBS tekent daar wel bij aan dat de afgelopen maand minder werkdagen telde. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 9,4 procent minder bestaande woningen verkocht.

De huizenmarkt ligt al enige tijd stil door de financiële crisis. Consumenten durven door de economische onzekerheid geen grote aankopen te doen. Banken zijn door problemen met hun financiële huishouding terughoudend met het verstrekken van kredieten.