AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn maandag met verliezen gesloten. Een winstwaarschuwing van de Japanse autobouwer Toyota wees beleggers er nog maar eens op dat de weg richting economisch herstel nog lang is. De handel was evenwel dun met de feestdagen voor de deur.

De AEX, de hoofdindex van de beurs in Amsterdam, daalde 6,10 punten (2,4 procent) tot 243,44 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot 0,7 procent lager op 302,71 punten. De toonaangevende graadmeters in Londen, Framkfurt en Parijs gingen 0,9 tot 2,3 procent lager de handel uit.

De handelsvolumes waren aan de lage kant, zoals gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Deze week telt maar drie handelsdagen. Op donderdag en vrijdag zijn aandelenmarkten gesloten wegens Kerstmis. Aanstaande woensdag sluit Euronext Amsterdam de deuren om 14.00 uur.

Toyota
Europese autoproducenten hadden het zwaar nadat de Japanse concurrent Toyota had gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. Het concern verwacht dit jaar voor het eerst in 71 jaar rode cijfers te schrijven door de scherp gedaalde verkopen wereldwijd.

Op de beurs in Parijs verloren Renault en Peugeot respectievelijk 1,5 en 3,9 procent. In Frankfurt ging het er heftiger aan toe. Volkswagen werd 5,9 procent minder waard, terwijl BMW en Daimler beide rond de 4 procent konden inleveren.

Infineon
De chipgigant Infineon ging de gehele dag aan kop in de DAX met een 6 procent hogere aandelenkoers. Dat had te maken met het nieuws dat het noodlijdende dochterpbedrijf Qimonda een lening krijgt van 325 miljoen euro van de Duitse overheid.

In Amsterdam was telecomconcern KPN een van de weinige stijgers op de lijst van grote fondsen met een plus van 0,1 procent. KPN maakte voorbeurs bekend twee panden in Den Haag verkocht te hebben aan een woningcorporatie.

ArcelorMittal
De AEX werd vooral gedrukt door de zwaarwegende fondsen, staalconcern ArcelorMittal en verzekeraar Aegon. Zij verloren respectievelijk 7,1 en 6,2 procent. Ook AkzoNobel verloor 4,8 procent. Het chemieconcern kondigde maandag de overname aan van de Duitse chloorfabrikant LII Europe voor een onbekend bedrag.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3940 dollar tegen 1,3890 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde 2,5 procent lager op 41,30 dollar.