AMSTERDAM - Het Amsterdamse overslagbedrijf Ceres is door zijn Japanse eigenaar NYK verkocht aan het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa. Dat schrijft dagblad Het Parool maandag op basis van niet nader genoemde bronnen.

Ceres wil het bericht niet bevestigen en zegt woensdag met een persbericht naar buiten te komen.

Er gingen al langer geruchten over een mogelijke verkoop van Ceres. "Ze zijn hier al een tijd mee bezig", zegt een woordvoerder van vakbond FNV Bondgenoten, die nog geen officiële bevestiging heeft ontvangen van de overname. "Het zou geen consequenties moeten hebben voor het aantal arbeidsplaatsen, maar dat moeten we nog maar zien."

Onrustig
Het is al een tijdje onrustig binnen Ceres. Vorige maand legden medewerkers van het bedrijf het werk neer, omdat ze ontevreden zijn over de loonschalen van het bedrijf.

Hutchison Whampoa is ook eigenaar van de Rotterdamse concurrent van Ceres, ECT. Dit bedrijf legt zich volgens de FNV-woordvoerder vooral toe op grote containerschepen, terwijl Ceres zich concentreert op middelgrote vaartuigen.

Kruidvat
Het Chinese conglomeraat is behalve in havens onder meer actief in de detailhandel, vastgoed, energie, infrastructuur en de telecomsector. In Nederland is het bijvoorbeeld ook eigenaar van de drogisterijketen Kruidvat.

Volgens het Parool vindt er een aandelenruil plaats tussen Hutchison en het Japanse NYK. Hutchison koopt een meerderheidsbelang in Ceres. In ruil hiervoor krijgt NYK aandelen in ECT, aldus de krant.