PEKING - De centrale bank van China verlaagt zijn belangrijste rentetarief met 0,27 procentpunt tot 5,31 procent. Dat maakte de bank maandag bekend. Met de vijfde renteverlaging in minder dan drie maanden hoopt de centrale bank de kredietverlening in de afkoelende Chinese economie aan de praat te houden.

De centrale bank verlaagde ook de rente die het betaalt op deposito's met 0,27 procentpunt tot 2,25 procent. Daarnaast werd het minimale bedrag dat commerciële banken bij de centrale bank moeten aanhouden met een half procentpunt verlaagd. Hierdoor zou ongeveer 300 miljard yuan (ruim 31 miljard euro) beschikbaar moeten komen voor nieuwe kredietverlening.

De renteverlaging is beperkter dan analisten hadden verwacht. Eind vorige maand haalde de Chinese bank nog ruim 1 procentpunt van het rentetarief af. In de Verenigde Staten en Japan werden de belangrijkste tarieven vorige week bijna tot nul procent gereduceerd.

Verder
"We hadden verwacht dat de Chinese centrale bank in het licht van de stappen die in de VS en de rest van de wereld zijn genomen, geneigd zou zijn om verder te gaan", reageerde een econoom van de Amerikaanse bank Citigrouop in Shanghai. "Kennelijk denken ze dat dit genoeg is om de stabiliteit op de financiële markten op de korte termijn te bewaren."

De Chinese economie, de op drie na grootste ter wereld, heeft veel last van de afzwakkende wereldeconomie. De uitvoer van Chinese producten nam in november voor het eerst sinds 2001 af en de productie van de Chinese industrie groeide vorige maand in het laagste tempo dat ooit in een maand zonder feestdagen werd gemeten.