AMSTERDAM - Onderhandelingen tussen platenmaatschappij Warner en YouTube over inkomsten uit muziekclips zijn stukgelopen. Tienduizenden filmpjes dreigen van YouTube te verdwijnen.

Warner Music Group, de platenmaatschappij van onder meer Radiohead, REM en Metallica, eist een groter aandeel van de advertentie-inkomsten die zijn muziekclips op YouTube genereren. Zaterdag liepen de onderhandelingen stuk en heeft Warner YouTube bevolen filmpjes van zijn artiesten te verwijderen. Het gaat in totaal om vele tienduizenden clips.

Warner stelde in een verklaring dat 'artiesten onvoldoende worden gecompenseerd voor de waarde die ze vertegenwoordigen'.

Afscheid
YouTube reageerde op de eigen weblog dat het 'soms afscheid moet nemen van succesvolle partners' als er geen overeenstemming wordt bereikt over 'acceptabele zakelijke voorwaarden'. YouTube schrijft dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken als zij een 'takedown'-bericht ontvangen.

"We snappen dat dit voor jullie frustrerend is en dat spijt ons. Ons uiteindelijke doel is om iedereen eerlijk te behandelen: om de rechten van muzikanten, liedjesschrijvers en hun grootste fans te respecteren, zodat iedereen kan blijven genieten van origineel materiaal op YouTube", meldt de bedrijfsblog.

Belang
Warner nam in 2006 samen met Universal Music en Sony Music een klein belang in YouTube, voordat het bedrijf werd overgenomen door Google voor een bedrag van 1,7 miljard dollar.

Platenmaatschappijen kunnen bij YouTube ofwel een klein bedrag voor elke keer dat een muziekvideo wordt bekeken ofwel een deel van de advertentie-inkomsten ontvangen. Uit de moeizame onderhandelingen blijkt dat Warner ontevreden is met de inkomstenstroom afkomstig van de videosite.