TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio klom maandag omhoog, nadat de centrale bank van Japan vrijdag de rente had verlaagd.

Beleggers waren ook optimistisch over de overheidssteun aan de economie die zaterdag door het parlement is goedgekeurd. Daarnaast zorgde de hulp vanuit het Witte Huis aan de Amerikaanse autosector voor een goede stemming.

De Nikkei-index in Tokio sloot 135,26 punten (1,6 procent) hoger op 8723,78 punten. Het gaat om de hoogste slotstand in ruim een maand.

Seoul
Op andere beurzen in Azië was de stemming minder gunstig. De Australische All Ordinaries sloot 1,6 procent lager. In Seoul verloor de Kospi-index 0,1 procent en in Hongkong sloot de Hang Seng-index met een verlies van 3,3 procent.

Japanse handelaren negeerden het nieuws dat voor de tweede maand op rij een handelstekort is geregistreerd. De export van Japan viel in november met 27 procent.

UFJ Financial Group
In Tokio waren het onder meer de financiële fondsen die winsten boekten. UFJ Financial Group kreeg er 2,9 procent bij. Mizuho Financial Group boekte een winst van 4 procent.

Toyota was een van de verliezers. De autoproducent gaf nabeurs een forse winstwaarschuwing. Japanse media berichtten al eerder dat dit zou gebeuren. Honda, dat vorige week de winstverwachting al naar beneden bijstelde, profiteerde van de slechte positie van de branchegenoot en kreeg er juist 5,4 procent bij.