AMSTERDAM - Jonge werknemers zijn helemaal niet zo verwend en oppervlakkig. Ze zijn bereid hard te werken en ze willen graag in het buitenland werken. Daarnaast hechten ze veel belang aan de ethische en sociale verantwoordelijkheid van een werkgever.

Dit alles blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers waarover Managersonline.nl schrijft. Het onderzoek laat zien dat jongeren best hard willen werken om carrière te maken.

Verder klopt volgens de onderzoekers het idee niet dat jonge werknemers ontrouw zijn en niet veel moeten hebben van traditionele werkwijzen. Integendeel, de nieuwe generatie werknemers gaat ervan uit dat hun leven vooral om werk draait. Ze hebben zich zelfs ingesteld op het werken op normale kantoortijden en op niet heel veel verschillende werkgevers tijdens hun loopbaan. 

Minder behoudend zijn de jonge werknemers wat hun werkplek betreft. Tweederde van de Nederlandse ondervraagden wil graag in het buitenland werken, terwijl de Nederlanders het minst mobiel zijn. Werknemers uit India willen het liefst naar een ander land verhuizen om daar te werken.

Privé
Het evenwicht tussen werk en privé en flexibele werktijden zijn geen belangrijke onderwerpen voor de jongeren uit het onderzoek. Maar een kleine 20 procent verwacht met name te werken buiten normale kantooruren en een nog kleiner percentage (drie procent) denkt vooral vanuit huis te werken. Verder denkt drie vierde dat ze tussen de twee en vijf verschillende werkgevers zullen hebben.

Opleidingsmogelijkheden zijn een van de belangrijkste redenen van jonge werknemers om te kiezen voor een bepaalde werkgever. Daarnaast vinden ze het werken met goede coaches en mentoren belangrijk. Ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een mogelijke werkgever mag op veel aandacht van de jongeren rekenen.

Werkgevers spannen zich vaak erg in om jonge werknemers te werven, maar vergeten deze vervolgens aan zich te binden. Dat kan ertoe leiden dat de werknemer snel weer vertrekt of uitvalt. Het is daarom belangrijk dat u deze werknemers opleidings- en doorgroeimogelijkheden biedt en toekomstperspectief.