AMSTERDAM - Ondanks de financiële crisis is het totaal aantal pintransacties rond kerst dit jaar goed voor een nieuw record. Dat verwacht Currence, eigenaar van PIN. Vorig jaar werd in heel december ruim 150 miljoen keer gepind.

Op een nieuw record aan pintransacties op één dag rekent het bedrijf niet. "De aanloop naar kerst is te groot", licht een woordvoerder toe. "Als eerste kerstdag op een zondag valt, hebben veel mensen alleen de zaterdag om inkopen te doen. Dit jaar hebben veel mensen door de vele koopzondagen het hele weekeinde en ook nog een groot deel van de week om cadeaus in te slaan." Eerder bleek al dat de crisis Sinterklaas er niet toe bracht de hand op de knip te houden.

Zaterdag werd 8,5 miljoen keer gepind. Normaal ligt dat aantal tussen de 7,5 en acht miljoen. Het is over deze maand nog niet bekend hoe hoog het gemiddelde pinbedrag was. Wel is bekend dat dit vorige maand 40,28 euro was. In 2002 lag het gemiddeld betaalde bedrag nog op 47 euro. "Het aantal transacties neemt gestaag toe en het gemiddelde bedrag neemt met een paar cent per maand af", zegt de woordvoerder. Volgens hem bewijst dit het succes van de campagne om klanten bij kleine bedragen ook te laten pinnen.