AMSTERDAM - Beleggers hopen dat het dramatische beursjaar 2008 nog enigszins wordt gered in de twee laatste handelsweken van dit jaar. Maar of er een zogenoemde eindejaarsrally plaats gaat vinden, is zeer de vraag.

De AEX-index is dit jaar tot nu toe ruim gehalveerd. Op de laatste handelsdag van 2007 sloot de hoofgraadmeter in Amsterdam op 515,77 punten. Afgelopen vrijdag noteerde de AEX-index op 249,54 punten.

Beleggers hebben aandelen dit jaar massaal gedumpt, uit angst voor de naderende recessie. In slechte economische tijden zijn aandelen minder aantrekkelijk omdat bedrijven minder of geen dividend kunnen betalen. Bovendien bestaat het risico dat bedrijven failliet gaan, waarmee een aandeel zijn waarde volledig kan verliezen.

Handelsdagen
De komende week telt maar drie handelsdagen. Op donderdag en vrijdag zijn aandelenmarkten gesloten wegens kerstmis. Woensdag sluit Euronext Amsterdam de deuren om 14.00 uur. Ook de week erna telt nog drie handelsdagen, waarbij de beurs wederom op woensdag 14.00 uur sluit. Dan kan de stand worden opgemaakt over het beursjaar 2008.

Om hun richting te bepalen, kijken beleggers komende week met name naar enkele Amerikaanse macrocijfers. Op dinsdag wordt bekend of de Amerikaanse economie in het derde kwartaal is gegroeid. Ook verschijnen er cijfers over het consumentenvertrouwen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt ook bekend hoe de Nederlandse economie het heeft gedaan in het derde kwartaal.

Of beleggers zich laten inspireren en de goedkope aandelen gaan inslaan, valt te betwijfelen. Op zondag sloten de meeste beurzen in de Golfstaten in elk geval met flinke verliezen. Daar maken beleggers zich zorgen dat de afzwakkende wereldeconomie de prijs van een vat olie verder terugdringt.