KOPENHAGEN - Niemand had vorig jaar kunnen bedenken dat een Wall Street-gigant als Lehman Brothers zou omvallen en ook niet dat de Amerikaanse rente bijna naar nul zou worden verlaagd. Die voorspellingen zijn dan ook niet gedaan.

Maar de 'ondenkbare scenario's' zijn wel waarheid geworden. De Deense Saxo Bank doet voor komend jaar wel een paar 'vergezochte voorspellingen'.

Wat te denken van een stagnatie van de economische groei in China. Of een scenario dat Italië de euro gaat opgeven. Ondenkbaar. Maar niet volgens de bank uit Denemarken. Die stelde voor 2009 een lijst op met '10 Outrageous Claims'. De lijst is een pessimistische tegenhanger voor het natuurlijke optimisme dat mensen hebben, aldus Saxo Bank. Een op onderzoek berustende prognose is de lijst zeker niet, meer een opsomming van gedachtegangen. Een kleine greep uit de toptien:

De bank verwacht dat sociale onrust en onvrede in Iran zullen uitmonden in een nieuwe Iraanse revolutie. Het land is sterk afhankelijk van de olieprijs want dat is het belangrijkste exportproduct. Omdat de Iraanse overheid minder inkomsten heeft door de dalende olieprijs zal het land minder geld kunnen uitgeven aan sociale voorzieningen ten nadele van de bevolking. De bodem is dan gelegd voor een revolutie, aldus de bank.

Euro
Een ander ondenkbaar scenario is een flinke daling van de euro. De Deense bank denkt zelfs dat de dollar een tijd een sterkere munt zal zijn dan de euro. Dit komt doordat de eurozone een moeilijk jaar staat te wachten door "de blootstelling van banken aan Oost-Europa". In die regio nemen de economische problemen flink toe is de verwachting. Saxo Bank verwacht echter ook dat de euro van een laagste stand van 0,95 dollar weer richting de 1,30 dollar zal gaan.

Italië laat volgend jaar de euro vallen. De Europese Unie gaat volgens Saxo Bank waarschijnlijker strenger optreden tegen te hoge begrotingsoverschotten zoals bij Italië en dat kan het land nopen uit de eurozone te stappen. Italië dreigde eerder al de euro te droppen als de begrotingsregels niet worden versoepeld.

China
De Chinese economie zwakt af tot nul procent groei, voorspelt Saxo Bank. China wordt hard geraakt door de sterk afzwakkende export naar de Verenigde Staten. Bovendien komen investeringen onder grote druk te staan door de dalende prijzen voor grondstoffen. De Chinese economie groeit dit jaar naar verwachting met 9 procent.

Een meer haalbaar scenario is de voorspelling dat de prijs voor een vat ruwe olie zal dalen tot 25 dollar per vat door de wereldwijd afzwakkende economie. Amper een half jaar geleden was dit nog ondenkbaar toen de olieprijs een recordniveau van ruim 147 dollar per vat bereikte. Nu kan dit vergezochte scenario waarheid worden, nu de prijs van een vat ruwe olie rond 35 dollar zweeft.