AMSTERDAM - De Duitse autofabrikant BMW sluit niet uit ook in 2009 de productie te moeten verlagen. Ook andere kostenbesparingsmaatregelen kunnen genomen worden omdat het onduidelijk is hoelang de crisis zal voortduren.

Dat heeft Ian Robertson, verkoopdirecteur bij BMW, gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview in het Duitse tijdschrift auto motor und sport.

Robertson zegt de marktontwikkelingen nauwgezet in de gaten te houden en passende maatregelen te nemen. "We behouden ons het recht voor aan elke stelschroef te draaien die nodig is om de onderneming door deze moeilijke periode te leiden." De BMW-topman is ervan overtuigd dat het bedrijf ook volgend jaar in staat is zowel kleine als grote auto's aan de man te kunnen brengen. Hij denkt dan ook niet dat BMW een beroep zal doen op staatssteun. "We hebben voldoende eigen kapitaal en kunnen onze verplichtingen nakomen."

Omzet
BMW zag in november de wereldwijde verkoop met ruim 25 procent dalen tot 96.570 voertuigen. De omzet "zal het hoge niveau van 2007 niet halen". Volgens Robertson presteert BMW in Frankrijk, Spanje en Italië beter dan de markt.

Robertson zei wel dat de financieringsdivisie van het autoconcern, BMW Bank, mogelijk een beroep gaat doen op het noodfonds van de Duitse overheid. Die heeft 500 miljard euro beschikbaar gesteld aan de financiële sector om banken te helpen de crisis te doorstaan.

De autosector ligt wereldwijd onder vuur door de economische neergang. Vrijdag stelde het Witte Huis 17,4 miljard dollar beschikbaar voor de noodlijdende Amerikaanse auto-industrie. De Britse premier Gordon Brown weigert vooralsnog de Britse auto-industrie bij te staan, aldus The Times.