AMSTERDAM - Oud-topman Jean-Paul Votron van bankverzekeraar Fortis zou zelf om de forse bonus over 2007 hebben gevraagd. Dat blijkt uit een reconstructie van de val van de Belgische Nederlandse bankverzekeraar waarover NRC Handelsblad zaterdag publiceert.

De oud-topman kreeg over dat jaar een bonus van 2,5 miljoen euro en zag zijn salaris met 70 procent stijgen naar 1,3 miljoen euro.

Onder Votrons leiding slaagde Fortis erin om samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland de Nederlandse bank ABN Amro in te lijven. Als beloning voor deze prestatie keerde Fortis de oud-topman de bonus uit, ondanks woedende reacties van aandeelhouders. Hierdoor kwam Votron op de eerste plaats van de lijst met beloningsschandalen van de Vereniging van Effectenbezitters.

Vertrek
In de zomer moest Votron het veld ruimen, nadat bleek dat de bank kapitaal nodig had. Bij zijn vertrek kreeg de oud-topman overeenkomstig zijn contract een vergoeding die gelijk was aan zijn jaarsalaris. Enkele maanden later bleek de bank zich volledig te hebben vertild aan de overname van ABN Amro en daarmee werd de val van de bank ingezet. De Nederlandse en Belgische staat nationaliseerden delen van de bank.