AMSTERDAM - Bedrijven die energielabels toekennen, dreigen met juridische stappen tegen de overheid. Ze stellen dat het label zo impopulair is, dat ze nauwelijks werk hebben. Hierdoor zouden ze een grote schadepost hebben door investeringen en gemiste inkomsten.

De bedrijven bevestigen op een gezamelijke website een bericht hierover in Trouw. Ze hebben de handen ineengeslagen in het comité Energyclaim. De ondernemingen rekenden op een vaste inkomstenstroom omdat het ministerie van VROM het energielabel als een verplicht keurmerk introduceerde voor koop-en huurwoningen. Later bleek echter dat VROM geen sanctie oplegt voor het weigeren van de keuring.

Schade
"Ondanks alle waarschuwingen bracht de overheid onze sector de afgelopen jaren zware schade toe", zo stelt het comité in een verklaring op internet. "Na enorme vertragingen zadelde men de markt op met een gebrekkig systeem. De overheid neemt echter haar verantwoordelijkheid niet. Het imago van energielabels is beschadigd en de markt valt zwaar tegen. Wij vinden dat het nu de hoogste tijd is om een schadeclaim in te dienen bij de overheid."

Er zouden zich tot december zeventig bedrijven bij het comité hebben aangediend.