AMSTERDAM - Nederland kan sterker uit de recessie komen door karakter te tonen. "Bij tegenwind gaan we in Nederland harder trappen. Dat zit in ons karakter."

Dat schrijft premier Jan Peter Balkenende zaterdag in Het Financieele Dagblad. De premier is eenmalig gastauteur van de krant.

Balkenende baseert zijn vertrouwen onder meer op lessen die de politiek heeft getrokken uit eerdere crises. In tegenstelling tot voorheen hebben overheden ditmaal wel belangrijke financiële instellingen overeind gehouden, bijvoorbeeld Fortis. Ook is geprobeerd de kredietverlening op peil te houden en hebben landen niet de fout gemaakt direct te gaan bezuinigen.

Samenwerken
De premier put hoop uit de traditie van sociale partners in Nederland om in moeilijke periodes samen te werken. Maar "vol vertrouwen betekent natuurlijk niet blind vertrouwen", waarschuwt Balkenende. "We mogen de situatie niet onderschatten." Het is volgens de premier alle hens aan dek.

De toekomstramingen voor de economie zijn ook minder stabiel dan gewoonlijk, schrijft hij. Op basis van de voorspellingen die onder anderen het Centraal Planbureau inmiddels hebben gepresenteerd, mag volgens Balkenende niet worden geconcludeerd dat Nederland de crisis alleen maar een jaartje hoeft uit te zitten.