AMSTERDAM - Telecomconcern KPN krijgt onder voorwaarden goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor een samenwerking met glasvezelbedrijf Reggefiber. Dat lieten KPN en de NMa vrijdag weten.

De NMa ging akkoord, nadat KPN en Reggefiber beloofden andere telecombedrijven toegang tot het netwerk van de joint venture te geven. Ook wordt de huur van de aan te leggen glasvezelnetwerken aan banden gelegd.

Eerder al liet telecomtoezichthouder Opta, die de NMa heeft geadviseerd over de zaak, weten in de gaten te houden of telecombedrijf KPN de komende jaren niet teveel winst maakt met de exploitatie van glasvezelnetwerken.

Belang
In mei liet KPN weten een minderheidsbelang van 41 procent in Reggefiber te nemen. Reggefiber houdt de overige aandelen zelf in handen. Op termijn heeft KPN de mogelijkheid haar belang in Reggefiber te vergroten als de gezamenlijke onderneming bepaalde doelstellingen haalt.

KPN kan hierdoor doorgaan met het investeringsprogramma voor de aanleg van glasvezelnetwerken. KPN heeft in vijf Nederlandse steden een pilot lopen met het supersnelle netwerk. De evaluatie hiervan, of de investeringen commercieel aantrekkelijk zijn, volgt in de eerste helft van 2009.