'Weinig steun van Nederland aan Europese economie'

RIJSWIJK - Nederland steunt Europa minder dan de rest van de Europese Unie (EU). Dat blijkt uit onderzoek waarover de Volkskrant zaterdag berichtte.

Premier Balkenende had beloofd 6 miljard euro in de economie te steken, maar dat is 1,3 miljard geworden, schrijft de krant. Dat heeft de Brusselse denktank Bruegel berekend. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië dragen volgens de denktank wel fors bij aan de 200 miljard euro die geïnjecteerd moet worden in de Europese economie. Bruegel is een economisch instituut dat wordt gesteund door zestien Europese landen en diverse bedrijven en instanties.

De 200 miljard euro is bedoeld om de economische crisis te verzachten. Alle EU-landen zouden 1,5 procent van hun bruto nationaal product moeten investeren of op zijn minst 1 procent. Volgens de Belgische groep heeft Nederland een bijdrage geleverd van 0,2 procent. Spanje staat bovenaan het lijstje met 5,4 procent. Daarna volgen Frankrijk, Griekenland, Polen en Duitsland.

Begrotingsuitgaven
Premier Balkenende bestrijdt de conclusies van het instituut, laat zijn woordvoerder weten. Bruegel telt allerlei bedragen die Nederland in de economie pompt niet mee, zoals de miljardensteun aan banken, het oplopen van de begrotingsuitgaven en de verlaging van de WW-premie om de koopkracht van burgers te verbeteren. Als met die bedragen wel rekening wordt gehouden, dan komt het Nederlandse herstelplan wel degelijk uit op 6 miljard euro.
 

Tip de redactie