Kerstwerkers missen waardering

AMSTERDAM - Werknemers die doorwerken tijdens de kerst, missen daarvoor nog wel eens de waardering. Dit blijkt uit een enquête van de CNV.

Het gaat om werknemers in de sectoren zorg, openbaar vervoer, politie en media. Een op de vijf werknemers in die sectoren ziet op tegen doorwerken tijdens de kerst. De werknemers willen meer waardering van hun werkgever. Ruim 20 procent van de ondervraagden vindt dat een extraatje in de vorm van geld, een kerstlunch, of een gebakje het werken er met die dagen leuker op zou maken.

De meeste medewerkers in de zorg en de media ervaren wel waardering van het publiek voor hun werk met kerst. In de sectoren politie en openbaar vervoer meent ongeveer een derde dat het publiek hun werk tijdens de kerst te weinig waardeert.

Eerlijk
Verder vinden de geënquêteerden het belangrijk dat hun werkgever de feestdagen eerlijk verdeelt onder collega's.

Zorg dat er goede afspraken zijn gemaakt in uw organisatie over het eventueel doorwerken tijdens de feestdagen. Deze afspraken zijn wellicht al vastgelegd in een cao, maar het kan ook zijn dat u hiervoor zelf een duidelijk beleid moet formuleren. Voorkom scheve gezichten door voor iedereen dezelfde afspraken te laten gelden. Heldere afspraken voor dit soort situaties hebben een positief effect op het werkklimaat in uw organisatie.

Tip de redactie