Wall Street vindt weg omhoog

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York gingen slecht uit de startblokken maar herpakten zich gedurende de handelsdag. Beleggers waren hoopvol dat het Witte Huis of het Amerikaanse ministerie van Financiën toch met een hulpplan komt voor de zieltogende autosector.

De Dow-Jonesindex stond sloot met een winst van 0,8 procent, ofwel 64,59 punten op 8629,68 punten. De S&P 500 steeg 0,7 procent tot 879,73 punten. De Nasdaq-index won 2,2 procent tot 1540,72 punten.

Eerder op de dag waren beurzen in mineur omdat een plan om de Amerikaanse auto-industrie van een kapitaalinjectie te voorzien van 14 miljard dollar vrijdagochtend strandde in de Amerikaanse Senaat.

Steunfonds
De hernieuwde hoop van beleggers is dat er geld beschikbaar wordt gesteld uit het steunfonds voor banken. In deze pot zit 700 miljard dollar. Het belang dat grote Amerikaanse autoproducenten worden behoed voor faillissement is groot. Als er een omvalt, wordt gevreesd voor massa-ontslagen.

"De kwestie hangt nog altijd sterk in de lucht. Zeker omdat de regering-Bush altijd heeft gezegd dat het fonds voor de banken niet mag worden aangewend voor andere doeleinden. Het was een verrassing dat dit nu toch overwogen wordt", stelde een Amerikaanse handelaar.

Het bankroet van een grote automaker kan ook een schokgolf veroorzaken in de hele economie. De Amerikaanse economie zou daardoor nog dieper in de problemen kunnen geraken. In afwachting van nieuws over hulp voor de autosector sloot General Motors 4,4 procent lager, terwijl Ford 4,8 procent won. Eerder op de dag leden de fondsen nog zeer zware verliezen.

Technologie
De positievere houding van beleggers kwam met name tot uitdrukking in de technologiesector. Apple, producten van onder meer de i-Phone, ging 3,4 procent omhoog. Technologiebedrijf Intel won zelfs 5,3 procent.

De euro was bij het slot van de handel 1,3370 dollar waard, tegenover 1,3320 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.
 

Tip de redactie