Beleggers in Fortis behalen zege bij rechter

BRUSSEL - Een Belgische rechter heeft vrijdag bepaald dat aandeelhouders van Fortis hadden moeten worden gekend in de splitsing van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.

De opdeling is opgeschort zodat aandeelhouders zich er alsnog over kunnen uitspreken. Het ministerie van Financiën in Den Haag denkt dat de rechterlijke uitspraak geen consequenties heeft voor de Nederlandse staat.

De rechtszaak was aangespannen door advocaat Mischaël Modrikamen met steun van ruim tweeduizend gedupeerde aandeelhouders. Hun aandelen Fortis waren door de acties bijna niets meer waard geworden. Ze verweten de leiding van Fortis dat het geen enkel besluit heeft voorgelegd aan de aandeelhouders.

Geldnood
De leiding van Fortis en bewindslieden van België, Nederland en Luxemburg hadden besloten tot de opsplitsing omdat Fortis in grote geldnood was gekomen. Eerst kocht de Nederlandse staat ABN Amro en delen van Fortis, die inmiddels zijn samengevoegd tot een nieuw bedrijf onder leiding van Gerrit Zalm. De Belgische staat verkocht daarna grote Belgische delen aan de Franse bank BNP Paribas.

Het ministerie van Financiën stelt dat de aankopen door de Nederlandse staat volgens Nederlands recht hebben plaatsgevonden en dat de Belgische uitspraak daarom geen consequenties heeft. Dat is ook de verwachting van Fortis, zo liet een woordvoerster weten. Zij sprak van een "vrij onverwachte uitspraak".

De Vereniging van Effectenbezitters noemde de uitspraak juist "zeer ingrijpend". "Afgaande op wat ik zie in de media bevat de uitspraak belangrijke indicaties voor het huidige proces rond Fortis. Aandeelhouders lijken weer wat te zeggen te krijgen", zei VEB-voorman Jan Maarten Slagter.

Schadevergoedingen
Peter Paul de Vries, voorman van belangenclub Euroshareholders, denkt dat de uitspraak de weg vrijmaakt voor schadevergoedingen bij de Nederlandse Staat of de Belgische Staat.

Het Belgische Hof van Beroep heeft een groep van vijf deskundigen aangesteld, die moet adviseren hoe het verder moet. Het zijn de oud-professoren Walter Van Gerven en Guy Horsmans en de financieel experts André Kilesse, Roland Gillet en Remi Vermeiren.

De winnende advocaat reageerde vrijdag zeer verheugd. "We hebben vele dwalingen gekend in deze procedure, maar het recht heeft uiteindelijk gezegevierd", zei advocaat Modrikamen.

Leterme
De Belgische premier Yves Leterme wilde vrijdagavond tegenover persbureau Belga geen commentaar geven. Ook minister van Financiën Didier Reynders weigerde commentaar.

Fortis liet weten dat een geplande aandeelhoudersvergadering op 19 december mogelijk niet doorgaat als gevolg van de uitspraak.
 

NUwerk

Tip de redactie